מנגולד ממולא טבעוני
- שני דורון
- Feb 8, 2023
- 3 min read
סיר ממולאים שמכינים באהבה למי שאוהבים. טבעוני וטעים כל כך!
אפשר להשתמש באורז מבושל שנשאר במקרר, או שלא - כל הדרכים בפוסט :)
את הסיר הנפלא הזה הכנתי מהתוצרת הטריה והאורגנית של "עלימאמא" - גן ירק וחנות טבע במושב גבעת יואב בגולן. הפעם הבאנו לקדמת הבמה את עלי המנגולד היפהפיים שלהם, בתוספת סלקים נהדרים.

אני מתה על ממולאים. נכון, הם דורשים קצת תכנון והשקעה. אבל ברגע שמתמסרים - מדובר באחת הפעולות היפות והמספקות שיש. קצת כמו ללכת לים :) צריך להתכונן, לנסוע, להתמסר לחול עד שתחושה מושלמת עוטפת אותנו מבפנים.

עלי מנגולד ממולאים באורז וירקות - טבעוני
סיר שטוח ורחב, כ-20 יחידות ממולאים
מה צריך?
2 צרורות עלי מנגולד גדולים טריים ויפים
1 כוס אורז בסמטי/עגול שטוף, או לחילופין אורז מוכן שנשאר לכם במקרר!
בצל לבן/סגול קצוץ ועוד בצל לתחתית הסיר
2 סלקים בינוניים או 3 קטנים
זוקיני אחד
2-3 לימונים
2-3 כפות סילאן טבעי
מלח, פלפל
עלי נענע / אזוב / אורגנו / טימין
להגשה: יוגורט יווני - לא חובה

מה עושים?
1. נטפל בעלי המנגולד:
- נפריד את העלים מהגבעולים. את העלים נשים בקערה גדולה, את הגבעולים נקצוץ ותכף נשתמש בהם. לא לזרוק אותם.
- נחלוט את עלי המנגולד כדי שיהיו גמישים ונוחים לעבודה ולא יקרעו: בקערה של עלי המנגולד נשפוך מים רותחים עד כיסוי ונשאיר אותם שם ל-3 דקות. נשפוך את המים.
- אם העלים מאוד גדולים, נחתוך עם סכין את העלה לשניים ונוציא את העורק הראשי.
אם העלים קטנים והעורק גמיש, אפשר להשאיר אותו. אם לא, אפשר לחתוך אותו החוצה בצורת משולש ולהצמיד את שני צדדי העלה אחד על השני.
2. נקצוץ את הירקות למילוי. אני אוהבת לקצוץ לקוביות פיציות ממש, אבל אפשר גם לגרד בפומפיה. עניין של מרקמים :)
- נקצוץ בצל אחד לקוביות קטנטנות
- נחתוך סלק בינוני / 2 קטנים לקוביות קטנטנות / לגרד בפומפיה דקה
- נחתוך את הזוקיני לקוביות קטנטנות / לגרד בפומפיה דקה
3. להכנת המילוי:
- במחבת נחמם מעט שמן זית, כשהשמן חם נוסיף את הבצל, נטגן מעט. נוסיף את קוביות הסלק ולאחר מספר דקות נוספות את הזוקיני.
- נתבל במלח, פלפל, מיץ מלימון אחד, כף סילאן, ואם רוצים אפשר להוסיף תבלינים נוספים שאוהבים. נכבה את האש. כבר טעים לי.
* בד"כ במתכונים לממולאים כתוב לשים במילוי עשבי תיבול. אני אישית לא אוהבת שעשבי תיבול טריים מתבשלים כי זה הופך אותם לעכורים עם טעם של דשא, לטעמי. אבל מוזמנים להוסיף אם זה עושה לכם את זה :)

נוסיף את האורז (מבושל או לא מבושל) לירקות של המילוי, נוסיף כמה כפות של שמן זית, נערבב ונתקן תיבול (עוד מלח/לימון/תבלינים).
4. נכין את תחתית הסיר: בסיר שטוח ורחב נזלף מעט שמן זית, נסדר פרוסות של בצל, פרוסות דקות של סלק, עלי נענע, זעתר, ואם רוצים גם פרוסות של עגבניות שרי. נפזר טיפונת מלח גס.

4. ועכשיו - למלאכת המילוי: - על קרש חיתוך או צלחת נניח עלה של מנגולד כשהצד החלק והמבריק שלו כלפי מטה (כלומר שהוא יהיה החיצוני בגלגול). - נניח תלולית קטנה ומאורכת של מילוי. נסגור את העלה על המילוי מימין ומשמאל, ואז נגלגל את העלה כלפי מעלה. נניח את העלה בסיר שלנו כשה"תפר" כלפי מטה. ראו תמונה בהמשך. - נמלא לנו לאט לאט את כל העלים, ממליצה עם מוזיקה שאוהבים ברקע, בלב שמח ולא בחיפזון.

כשסיימנו לסדר את הסיר עם הממולאים, נסחט מיץ מלימון או שניים (אני אוהבת חמוץ), נפזר מעט מלח גס, שמן זית, וכף סילאן. אם השתמשתם באורז מבושל במילוי, אפשר למזוג מים לסיר רק עד אמצע הגובה של הממולאים. אם השתמשתם באורז לא מבושל, יש למזוג מים עד כיסוי הממולאים. בשני המקרים, לסגור מכסה, להביא לרתיחה ואז להנמיך אש. אורז מבושל - תוך 10 דקות עלי המנגולד יתרככו, אפשר לפתוח את המכסה ולאדות מעט את הנוזלים. אורז לא מבושל - יקח בערך חצי שעה.
5. להגשה: אפשר לעטר בעלי נענע, זעתר, פטרוזיליה או מה שבא לכם. אפשר להגיש עם יוגורט קר וצונן ליד, מאוד מחמיא לכל הסיפור. או כל מה שטעים לכם.

Comentários